Het laatste nieuws over Ajax vind je bij Ajaxxx Amsterdam, 19 March 2024 - Ajaxxx.nl
ajax voetbal
Ajaxxx.nl Ajax uitshirt 2013/2014

Ajaxxx Home > Ajax Wedstrijden > Champions League > 2005-2006 > Sparta Praag - Ajax

Sparta Praag - Ajax

AjaxSparta PraagSparta Praag is wellicht de meest cruciale tegenstander van Ajax in de eerste ronde van de Champions League. Volgens verwachting zullen deze clubs gaan uitmaken wie er naast Arsenal naar de volgende ronde zal gaan. Beide clubs hebben elkaar nog nooit ontmoet voor een officiele wedstrijd. De meest besproken Ajacied zal ongetwijfeld Grygera zijn, die drie seizoenen (2000-2003) bij Sparta Praag heeft gespeeld.  ‘Sparta speelt heel compact en moet het vooral van zijn fysieke kracht hebben. Sinds de komst van Karel Poborski zijn ze er behoorlijk sterker op geworden’, zegt Grygera.

Wedstrijdgegevens

Sparta Praag - Ajax 1-1 (0-0).
66. Matusovic 1-0, 90. Sneijder 1-1.
Scheidsrechter: Larsen (Den). Toeschouwers: 15.386.
Gele kaart: Galásek (Ajax).

Opstelling Ajax:
Vonk; Trabelsi, Grygera, Maduro en Emanuelson; Galásek (90. Heitinga), Sneijder en Lindenbergh; Pienaar (80. Rosales), Rosenberg (76. Charisteas) en Babel.

Voorbeschouwing

Hoewel Ajax en Sparta Praag elkaar nog nooit getroffen hebben in een Europacup wedstrijd, vallen de statistieken in het voordeel van de Tsjechen uit. De club heeft reeds tweemaal tegen een andere Nederlandse club gespeeld in de Champions League. In het seizoen 1999-2000 werd Willem II tweemaal verslagen, 4-0 in Praag en 4-3 in Tilburg, hoewel de club van Co Adriaanse binnen zes minuten op een 2-0 voorsprong kwam. Twee jaar later werd Feyenoord tweemaal aan de zegekar gebonden: 4-0 in Praag en 2-0 in Rotterdam.

Ajax heeft tweemaal tegen een club uit Praag gespeeld en werd beide keren uitgeschakeld. In 1966/1967 was het roemruchte Dukla Praag te sterk voor de Amsterdammers die de ronde ervoor Liverpool nog hadden uitgeschakeld. In het Olympisch Stadion werd het 1-1, waarna het in Praag misging, hoewel Ajax door Sjaak Swart nog op voorsprong kwam schoot aanvoerder Soetekouw in de voorlaatste minuut in eigen doel en was het Europacup avontuur voor Ajax voorbij. In het seizoen 1984-1985 was Bohemians Praag de tegenstander. De wedstrijd in De Meer stond in schril contrast met de ronde ervoor, toen scoorde Ajax maar liefst 14 maal tegen Red Boys uit Luxemburg, ditmaal wist alleen Johnny Bosman het Praagse doel te vinden. De terugwedstrijd eindigde ook in 1-0, waarna Bohemians Praag na verlenging en strafschoppen aan het langste eind trok.

Dukla Praag - Ajax
Ton Pronk en Frits Soetekouw kunnen het niet geloven, Dukla gaat naar de halve finale van de Europacup voor landskampioenen.

Wesley Sneijder redt punt voor Ajax

Ondanks het teleurstellende resultaat zijn de landelijke ochtendkranten redelijk positief over het spel van Ajax in de Champions League wedstrijd tegen Sparta Praag. Zo zag ‘de Volkskrant’ het als volgt: in Praag speelde Ajax zijn beste wedstrijd van het nog prille seizoen, waarin het team uit goed veldspel tal van kansen creëerde. De kansen die Ajax creëerde gaven een goede indicatie van de progressie die het team in slechts twee weken tijd heeft geboekt. Het AD is (uiteraard) iets minder positief: Eenmaal uitgejuicht over de niet meer verwachte gelijkmaker (1-1) zullen ze echter ook bij Ajax beseffen dat ze een ideale mogelijkheid hebben gemist om voor het eerst in drie jaar weer eens een uitwedstrijd in de Champions League te winnen. Vooral spits Rosenberg moet het ontgelden: Rosenberg speelde tegen Sparta Praag weliswaar beter dan afgelopen zaterdag tegen Willem II, maar hij had in de eerste helft echter minimaal eenmaal moeten scoren. Rosenberg miste tot twee keer toe vlak voor het Tsjechische doel de bal. Hij schoot eenmaal net naast en treuzelde een keer te lang. In ‘De Telegraaf‘ is er ruimte voor de reacties na de wedstrijd. Zo is Danny Blind teleurgesteld: "Het is verschrikkelijk dat je blij moet zijn dat je hier nog een punt pakt." Ook matchwinner Wesley Sneijder komt aan het woord: "Ik denk dat we hadden moeten winnen. We speelden een prima eerste helft, vergaten alleen te scoren. Dan weet je dat de goal aan de andere kant kan vallen, uit een corner nota bene. We waren er nog voor gewaarschuwd." Het feit dat Ajax zoveel kansen wist te creëren maakte het enigszins goed voor de kleine Utrechter: "Dat is positief, maar je geeft hier eigenlijk twee punten weg." Voor Danny Blind is het klip en klaar waar de problemen voor Ajax liggen: "In de Champions League krijg je normaal gesproken nooit zoveel kansen. En toch scoren we maar eenmaal. In de laatste minuut nog wel. Daar kunnen we niet tevreden over zijn. Tegen Feyenoord verloren we omdat we te veel kansen misten. Ook tegen Willem II hadden we meer moeten scoren. Het is duidelijk waar ons probleem ligt." Het is voor Markus Rosenberg te hopen dat hij niet, net zoals Zlatan, in een soort spitsendepressie raakt. Want de wedstrijd tegen Sparta Praag liet een oude voetbalwijsheid zien, als je de kansen niet verzilverd krijg je uiteindelijk een goal tegen. Gelukkig ging Ajax na die goal nog voortvarender op zoek naar een doelpunt, die uiteindelijk in blessuretijd viel.