Het laatste nieuws over Ajax vind je bij Ajaxxx Amsterdam, 18 March 2024 - Ajaxxx.nl

Ajaxxx Home > Ajax Wedstrijden > Champions League > 2005-2006 > Brøndby - Ajax

Brøndby - Ajax

Voorbeschouwing

AjaxBrondby IFDe AFC Ajax en Brøndby IF moeten gaan uitmaken wie van beide clubs deel mag nemen aan de Champions League 2005-2006. De clubs hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld en de enige link is de huidige trainer van Brøndby, Michael Laudrup, die twee seizoenen voor Ajax heeft gespeeld en toen teamgenoot was van Ajax trainer Danny Blind.

De eerste wedstrijd zal gespeeld worden in het Brøndby Stadion, dat plaats biedt aan 25.000 toeschouwers en ligt in een voorstad van Kopenhagen. Dat Ajax de tegenstander niet mag onderschatten is genoegzaam bekend, want zwakke ploegen kom je in deze fase van de Champions League niet meer tegen en onderschatting is dodelijk. Daar kan Celtic over meepraten, de Schotse ploeg ging onlangs op bezoek bij FC Armedia uit Bratislava en kwam met een 5-0 nederlaag weer thuis.

Helemaal zonder kleerscheuren zal Ajax de reis naar Kopenhagen niet kunnen maken, want de ziekenboeg is redelijk gevuld. Stekelenburg en Mitea zullen er zeker niet bij zijn. Trabelsi (hersenschudding), Rosenberg en De Ridder zijn twijfelgevallen. De technische staf heeft de Deense kampioen drie keer bekeken.

Wedstrijdverslag Brøndby - Ajax

In een zinderende wedstrijd heeft Ajax zich een uitstekende uitgangspositie verworven om zich te plaatsen voor de Champions League. De wedstrijd eindigde in 2-2, waarmee Brøndby misschien te weinig kreeg. De Denen hadden meer kansen, maar konden zich ook gelukkig prijzen dat invaller Sneijder een dot van een kans verknalde waarmee hij de wedstrijd met 1-3 in het slot had kunnen gooien.

Sneijder stond niet in de basis, maar moest wederom plaatsmaken voor Nordin Boukhari die tegen PSV bewees dat hij een echte linkshalf is. Ook koos Blind voor Rosenberg, die na een half uur zijn uitverkiezing terugbetaalde met een goal. Tot die tijd had Ajax onder druk gestaan en bleek dat het centrale verdedigingsduo Grygera / Escudé het onder druk zwaar krijgt. Vrijwel iedere hoge bal zorgde voor paniek in de defensie en drie minuten na de openingstreffer ging het mis, de bal werd na een corner niet weggewerkt waarna Skoubo de verdiende gelijkmaker inschoot.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld, Brøndby trok ten strijde maar Ajax scoorde. Babel ging het strafschopgebied in en wurmde zich langs twee verdedigers die ‘m half tegen de grond werkten, maar Babel kwam overeind en schoot de bal snoeihard in de kruising. Vijf minuten later kwam Sneijder in het veld voor Boukhari, waarna Ajax een prachtige aanval over vele schijven uitvoerde. De bal kwam uiteindelijk bij Sneijder die helemaal vrij voor de keeper de bal toch nog wist te missen, iets dat hij tijdens het Amsterdam Tournament tegen Arsenal ook al presteerde. Hierdoor bleef het 1-2 en gingen de Denen op jacht naar de gelijkmaker, die in blessuretijd nog viel ook. Retov schoot op goal, maar raakte Escudé waardoor de bal van richting veranderde en tergend langzaam de goal binnen rolde.

Pluspunten waren Emanuelson en Vonk die boven zichzelf uitstegen en een foutloze wedstrijd afleverden. Minpunten waren de centrale verdedigers en eigenlijk ook wel het optreden van de aanvallers. Babel had met een voorzet waaruit de eerste goal viel en zijn eigen goal een flink aandeel in de doelpunten, maar leed verder te veel balverlies. Blind kan hem beter als pinch-hitter inzetten als er nog een half uur te spelen is. Rosenberg kwam naast zijn goal niet in het stuk voor, hetgeen eigenlijk ook gold voor Pienaar.